Bratislava

Bratislava, frumusetea de pe Dunare

Daca nu ati fost niciodata in Bratislava, ei bine, ar trebui s-o faceti. Capitala Slovaciei este, cu siguranta, un oras uimitor, care trebuie bifat pe lista de calatorii. Frumusetea de pe Dunare, cum mai este numit orasul, are o multime de atractii turistice, si, inca de la intrare veti vedea cladiri impunatoare de o parte si de alta a Dunarii, dar si castele si fortarete cu o istorie incarcata si interesanta. Imediat ce veti ajunge cu masina in capitala slovaca, veti realiza ca Bratislava nu este nici pe departe asa cum parea din auzite.

20180810 122545

Orasul are un iz de romantism, istorie, dar si culoare, imbinand armonios istoria orasului cu elementele moderne impunatoare prin arhitectura cladirilor, stilului de viata, etc. Freamatul orasului se simte imediat ce ai pasit peste Dunare, iar pentru cei romantici, orasul are deja un aer aparte, de la parcurile interminabile de pe malul Dunarii, pana la plimbarile minunate cu barca, de-a lungul fluviului. 

20180810 113706

Desi nu este un oras mare (aprox. 450.000 locuitori), aceasta metropola  moderna aflata pe ambele maluri ale Dunarii a devenit o atractie pentru turistii din intreaga lume, imbinand viata sociala si comorile istorice cu cele mai actuale trenduri. Palatele, centrele moderne comerciale, evenimentele culturale si sportive internationale, expozitilei si oportunitatile diverse de afaceri au transformat orasul intr-unul din motivele pentru care merita sa fie vizitat.

Iata cele mai interesante si frumoase top 5 atractii ale orasului:

1. Castelul BRATISLAVA

Imediat ce patrundeti in metropola plina de culoare, veti vedea inca din departare impunatorul Castel din Bratislava, alb si grandios, amplasat pe un deal, unde se poate ajunge atat cu masina (parcarile sunt mai greu de  gasit, dar nu este imposibil), cat si cu mijloacele de transport in comun. Sus, la portile castelului, se afla un trenulet care ii asteapta pe turisti pentru un mic tur in imprejurimi.

20180810 115916-EFFECTS

Intrarea in castel este 10 euro (daca nu doriti sa vizitati interiorul, puteti admira panorama orasului din curtea castelului, care este impresionanta). Pentru cei care nu sunt atrasi de amanunte istorice (sau viziteaza orasul doar pentru cateva ore), relaxarea in curtea castelului, pe iarba, la umbra copacilor, sau pe banci, reprezinta o optiune.

20180810 113143

De asemenea, langa castel se afla si o terasa, cu balustrade din sticla, ce oferta o imagine a orasului ce iti taie pur si simplu rasuflarea. Trebuie sa stiti ca din turnul de 47 m inaltime  al castelului, se pot vedea tarile invecinate (Bratislava se afla la mica distanta de granita). Nu uitati ca in Bratislava exista tururi gratuite ale orasului (pe jos) cu ghizi profesionisti, asa ca nu le ratati, ar fi pacat.

20180810 113122

2. Podul SNP

Peste Dunare de castel, se afla podul nou din Bratislava, la capatul caruia se afla un punct de observare inalt de 95 metri, care ofera panorame uimitoare, si vizibilitate la o distanta de aprox. 1000 de metri. Aceasta panorama minunata poate fi imbinata cu o experienta culinara, deoarece la punctul de observare se afla un restaurant, desprins parca din filmele cu OZN-uri (intrarea este 7.50 euro, iar un fel principal de mancare va poate costa cel putin 30 euro/persoana). Enjoy it!

20180810 113536

3. Castelul DEVIN

Mergand cu masina pe Dunare in sus, veti gasi Castelul Devin, inaltandu-se impunator in spatele unui cartier linistit al orasului, pe malul fluviului, pe care auzi din cand in cand trecand cate o barca cu tineri plini de viata. Castelul este de fapt o ruina aflata la confluenta fluviului Dunarea cu raul Morava. Castelul a fost construit pe o stanca de 212 metri, si a avut rolul de fortareata, nefiind niciodata cucerit de-a lungul istoriei. Pentru 5 euro/adult, 2 euro/copil, puteti vizita castelul care ofera o panorama spectaculoasa.

20180810 110249

4. Cimitirul SLAVIN

Slavin este cel mai mare memorial de razboi din Europa. Turnul are o inaltime de 52 de metri si reprezinta locul funerar pentru 6845 de soldati din armata sovietica care au murit in timpul eliberarii Bratislavei in cel de-al 2-lea razboi mondial. 

5. Gradina Zoologica din Bratislava

Daca va ganditi sa vizitati orasul impreuna cu copiii, atunci nu ratati Gradina Zoologica din Bratislava. Aceasta se imparte in doua compartimente: gradina zoologica de animale si Dino Park. Aici veti gasi o varietate de specii de animale, un spatiu imens de joaca pentru copii, dar si diverse specii de dinozauri, care ii vor atrage cu siguranta pe cei mici. In parcul Dino, copii pot viziona si filme 3D, asa ca nu uitati sa va aventurati cu cei mici in acest loc minunat. 

Daca va permite timpul, Bratislava are de oferit o varietate de atractii turistice, care va vor fascina cu siguranta. Iata ce mai puteti vizita:

St. Martin’s Cathedral

Old Town Hall

Primate’s Palace

Michael’s Gate

Grassalkovich Palace

Blue Church