Glacier Express

Glacier Express

Glacier Express este unul dintre cele mai faimoase trenuri din Elvetia. Acesta functioneaza dim 1930, fiind  considerat “trenul cu cea mai mica viteza din lume”, cu o viteza medie de 36 km/h (22mph), iar plimbarea cu acesta are o durata de aproximativ  7½-ore, pe ruta cea mai cunoscuta, de la Zermatt la St. Moritz si vice versa.

Save on your hotel - www.hotelscombined.com

Cei 275 km (169 mile) cuprind 291 de poduri si 91 de tuneluri. Trenul ajunge la cota cea mai inalta de 2,033 m (6,670 feet) la Trecatoarea Oberalp langa Andermatt si traverseaza Tunelul Furka lung de 15 km (9.5 mile), ce reprezinta scurtatura prin Alpi, intre Andermatt si Brig.

Trenuri

Vagoanele difera de la un tren la altul. Trenurile “Glacier Express Premium”, care au circulat in premiera in 2006, au vagoane panoramice atat la Clasa I cat si la Clasa II (contra cost). Celelalte trenuri au vagoane conventionale la Clasa I si vagoane panoramice la Clasa II.  

Pasagerii din trenurile Glacier Express Premium pot lua masa pe locurile rezervate sau in vagoanele restaurant; in trenurile standard, masa se poate servi doar in vagoanele restaurant, pentru a se evita rasturnarea veselei cu bautura, mancare, etc, datorita portiunilor de drum abrupte. Toate trenurile au vagoane unde se vinde pranzul la cutie, salate, bauturi calde si reci, etc (mancarea si bautura nu sunt incluse in pretul biletului. 

2

Orar si rute

Trenul Glacier Express a fost inainte doar un tren de vara, insa in prezent functioneaza pe tot parcursul anului. Vara opereaza patru trenuri pe zi; iarna circulatia trenurilor este mai limitata.

Nu toate trenurile Glacier Express merg la St. Moritz. Unele acopera o portiune din Zermatt-Chur a rutei, si, de asemenea, se pot rezerva  si bilete cu Glacier Express pe ruta dintre Zermatt si Davos via Chur. 

1

Ponturi de calatorie

Unii turisti cred ca partea sudica a trenului (partea stanga in directia St. Moritz-Zermatt) ofera panorame mai frumoase, insa ambele parti sunt la fel de bune.

Daca nu va place aglomeratia, renuntati la calatoria cu the Glacier Express  si luati un tren obisnuit pe ruta trenului Glacier Express. Nu veti avea ferestre panoramice sau restaurant, dar va puteti bucura de aceleasi peisaje – si veti avea sansa de a va relaxa picioarele prin schimbarea trenurilor in anumite puncte.

Daca nu dispuneti de buget, va puteti aduce mancarea proprie. 

Clasa I este mai putin aglomerata decat Clasa II, desi nu este intotdeauna valabil acest lucru in sezonul de varf. Nivelul de confort nu variaza prea mult, asadar nu este neaparat nevoie sa platiti suplimentar pentru Clasa I.

Este recomandat sa va luati o noapte de cazare in Chur. Sapte sau opt ore de calatorie este destul de mult, si la retur va veti putea bucura mai mult de peisaje.

 

Sursa: http://europeforvisitors.com