Whitehaven Beach Australia

Whitehaven Beach Australia …una dintre cele mai frumoase plaje din lume

Whitehaven este o plaja intinsa pe o distanta de 7  km pe una dintre insulele Whitsunday. Este accesibila cu barca de la plaja Shute si insulele Hamilton, fiind renumita pentru iconicele sale nisipuri albe.

Ape turcoaz, nisip fin, vegetatie luxurianta si nimic mai mult. Whitehaven Beach este asemenea unui paradis neatins de populatie si poluare.

Hotels in Whitehaven Beach

Amplasata pe una dintre insulele Whitsunday, Whitehaven este una dintre cele mai intinse plaje din Queensland’s Whitsundays, cuprinzand peste 90 de insule. Cu mai mult de 10,000 de ani in urma, aceste insule erau varfurile muntilor, dar, odata cu cresterea nivelului marii, s-au format insulele.

Whitehaven Beach

Cum in ziua de astazi nu se afla nici un locuitor pe insula Whitsunday, Whitehaven este o oaza linistita de mare si nisip, inconjurata de recifuri.

Whitehaven Beach detine un peisaj care-ti taie rasuflarea, cu nuantele vii ale cerului albastru si apele de un acvamarin clar, juxtapuse dunelor de nisip alb.

Nisipul alb de siliciu este una dintre trasaturile care diferentiaza plaja Whitehaven de celelalte plaje Whitsunday, care, in general, au un nisip mai aspru datorita fragmentelor de scoici si corali.

Siliciul de pe plaja Whitehaven contine  mari cantitati de cuart,  folosit pentru producerea sticlei si a pietrelor semipretioase din sticla. Conform geologistilor, o mare parte a sursei de cuart isi are originea in coasta de nord din Queensland. Cu milioane de ani in urma, cuartul plutea in deriva, apoi a patruns intre roci si promontorii pentru a forma insula Whitehaven Beach.

Whitehaven Beach 1

Whitehaven ramane intacta, intrucat este parte a Patrimoniului Mondial al Marii Bariere de Recifuri. Inca din 1930, Guvernul Queensland a inceput sa declare insulele Whitsunday drept parcuri nationale, pentru a proteja mediul si speciile pe cale de disparitie. Whitehaven a castigat diverse premii pentru cea mai ecologica  si curata plaja din Australia.

Pe langa flora si fauna, Whitehaven Beach are si o istorie culturala. Inainte ca nivelul marii sa creasca, insulele Whitsunday apartineau unui teritoriu locuit de aborigeni Ngaro. Descendentii acestora inca locuiesc in zona Whitsunday. Desi la prima vedere plaja Whitehaven este un tinut utopic cu o natura impresionanta, aceasta dezvaluie aprecierea pentru cultura aborigena si lumea naturala.

Source: Australian Traveller

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *