Republica Dominicana
Spirit latin viu…
Nu-i de mirare ca cea mai vizitata insula a Caraibelor are un turism dezvoltat. O retea de statiuni all inclusive se intinde de-a lungul coastei de nord si al asa numitei Coasta del Coco, transformand-o in cea mai cautata zona din Caraibe pentru turismul de masa. In acelasi timp exista si oferte pentru turistii de lux. Dominata de cei mai inalti munti din Antile si inconjurata de plaje uimitoare, Republica Dominicana este cea mai placuta gazda din Caraibe. Frumusetile acestei tari variaza de la desertul uscat la muntii inalti impaduriti. Un amestec de minuni ale vietii salbatice traieste in buna intelegere cu fortarete vechi si pesteri cu picturi rupestre Taino precolumbiene. Plaje albe se transforma in bancuri de nisip verzui acolo unde galioanele spaniole sunt prinse in incatusarea coralilor din apele adanci.
Republica Dominicana este raiul tropical al vailor de smarald, al muntilor verzi si al plajelor albe scaldate de apele calde ale oceanului, o simfonie de culori asemenea unei picturi de Maxfield Parrish. Doua treimi din suprafata insulei este locuita, Hispaniola fiind a doua insula ca marime din Caraibe. Este asezata chiar sub tropicul Racului, la vest invecinandu-se cu Cuba, iar la est cu Puerto Rico. In partea vestica a tarii este granita cu Haiti.
Cocotierul este simbolul omniprezent pe Costa del Coco. Aici sunt zeci de statiuni all inclusive care se unesc la Bavaro. In imediata apropiere, la sud, Punta Cana si Cap Cana sunt fundalul unui vast proiect, in valoare de o jumatate de milliard de dolari, care se va materializa in cel mai mare port pentru iahturi din zona Caribelor. Punta Cana ofera turistilor un sanctuar protejat al florei si faunei naturale, care include si iguana-rinocer, o specie pe cale de disparitie.
La nord de Bavaro sunt plajele tarmului Costa Esmeralda, cu lagune ce adapostesc lamantini si specii rare de pasari.
Peninsula de Samana are unul din cele mai frumoase nisipuri ale tarii. Apele calde ale Golfului Samana sunt un loc preferat de joaca pentru balenele cu cocoasa, care vin aici la inceputul iernii pentru a se imperecea si a da nastere puilor.
Sud vestul arid contrasteaza izbitor cu vegetatia luxurianta din restul tarii. O cincime din populatie traieste in Santo Domingo, capitala insulei si al doilea oras, ca marime din Caraibe, dupa Havana.
Pe partea de nord se afla zona turistica Costa Ambar (Coasta de Chihlimbar), renumita pentru fasiile de nisip de culoare alba, gri si auriu, ce se intind de-a lungul Cordilierilor Septentrionali. Muntii sunt si principala sursa de chilimbar, piatra semipretioasa exploatata din galeriile inguste din La Cumbre. Regiunea cea mai bogata (si “cea mai alba”) din tara, este renumita pentru productia tutunului plin de aroma, industria fiind concentrata in jurul orasului Santiago, al doilea ca marime.
Zona Bayahibe are probabil cele mai bune locuri pentru scufundari si snorkeling, plus plajele superbe,pastrand totusi un aer bucolic in mijlocul turismului care se dezvolta permanent. Epavele vechi se afla la cativa metri adancime.
Insula Saona este o insula perfecta pentru refugiul turistilor care vor sa evadeze pentru o zi din statiuni. Atractia principala aici este Piscina Natural, o laguna superba inchisa de un banc de nisip plin cu stele de mare.
Las Galeras si La Bahia del Rincon sunt visul oricarui iubitor de plaje, cu nisip extrem de alb, mangaiate de ape extraordinar de limpezi.
Cand sa mergi
Republica Dominicana are pe tot parcursul anului o clima tropicala fierbinte si umeda, dar variaza in functie de regiune. In general, din noiembrie pana in aprilie este sezon uscat, cand temperaturile se situeaza intre 23-26 grade Celsius. Cele mai calduroase luni sunt intre mai si octombrie, cand temperaturile ating 30-32 grade Celsius, iar umiditatea este foarte mare.
Source: National Geographic Traveller